Capsunul

 

capsunul   Capsunul este cultivat datorita fructelor sale gustoase, dar se regaseste si in flora spontana din Europa si Asia. In Romania s-a renuntat la cultivarea sa pe scara larga si este mai ales intalnit in gradini si sere. Are o inaltime maxima de pana la 40 de cm, creste singur sau mai multe plante grupate. Frunzele au culoarea verde intens, sunt alcatuite din 3 lobi, zimtate pe margini si cu nervuri proeminente. Florile sunt mici, albe, au 5 petale si la o planta se intalnesc 3-7 flori. Fructele denumite capsuni sunt carnoase, foarte parfumate, de culoare rosie, avand seminte vizibile pe suprafata lor. Dintre elementele chimice din componenta plantei amintim: hidrati de carbon, protide, saruri minerale, fragarol, substante uleioase, acid salicilic, acid elagic, evercitrina, citrol, tanin, zaharuri, polifenoli, vitaminele: A, B, C, iod, brom. Principalele sale calitati sunt: antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, reduce colesterolul, alcalibizant al sangelui, reminalizant. In fitoterapie sunt folosite fructele (ce se coc in iunie - august) si frunzele. Este folosit in gospodarii sau in industria alimentara pentru producerea de siropuri, gemuri si dulceturi.

 

Uz intern:

 

- cancer (impiedica proliferarea celulelor canceroase pentru ca este o planta cu calitati antioxidante), afectiuni tiroidiene, acnee, afectiuni glandulare, amigdalite, avitaminoze, astenie, ateroscleroza, boli rectale, boli intestinale, colesterol, constipatie, diabet, diaree, eczeme, enterite acute, guta, hemoragii uterine, hemoroizi, hipertensiune, intoxicatie tabagica si alcoolica, nefrite, reumatism, parazitoze intestinale, seboree, stomatite, TBC, ulcer gastric, ulcer varicos - sub forma de fructe proaspete, sirop, infuzie din frunze.

 

Efecte adverse:

 

- Capsunul poate produce alergii si urticarie, mai ales la copii mici.