Cobaltul este un microelement ce intra in componenta vitaminei B12, care are un rol esential in formarea celulelor rosii cobaltale sangelui, hematiile. Cobaltul este cunoscut pentru proprietatile sale vasodilatatoare. Cobaltul contrubuie la mentinerea integritatii sistemului nervos, la autoapararea organismului si activeaza unele enzime.  Se masoara in micrograme (mcg). Nu a fost stabilita doza zilnica recomandata , dar in mod obisnuit, necesarul organismului nostru este redus, de ordinul a maximum 8 mcg pe zi.

Beneficiile cobaltului

Cobaltul impreuna cu fierul previn anemia, dar este folosit si in tratarea palpitatiilor, anxietatii, hipertensiunii arteriale, angina pectorala , coronarita, arterita, spasmele si blocajele vasculare, sciatica.
De obicei anemia este asociata cu o deficienta de cobalt in organism.

Alimente in care se gaseste cobaltul

Carne, rinichi, ficat, lapte, dar si in majoritatea legumelor si fructelor: spanac, rosii, orez, fasole boabe si pastai, morcovi, sfecla, varza, caise, cartofi, cirese, visine, stridii, scoici de rau. Prin gatire se pierde aproximativ 50% din continutul initial de cobalt.

Contraindicatii cobalt

Toxicitatea provocata de excesul de cobalt este foarte rar intalnita, de aceea si suplimentele pe baza de cobalt sunt rare, dar o intoxicatie  cu cobalt poate provoaca hipertrofia tiroidei.

Produse naturale recomandate  /    Cantitatea de Cobalt      
1 Arginine Plus     50 mg