Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Cromul cromexista in multe produse alimentare naturale, cum ar fi drojdia de bere, carnea de pui, ficatul de vitel, scoici, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, germeni de grau, cereale, fructe proaspete, vegetale

    Deficitul de crom poate duce la scaderea puterii ficatului de a prelua colesterolul si acizii grasi, favorizand astfel acumularea lipidelor in artere.

    Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a fi folosit in procesele energetice pentru sintetizarea de grasime, carbohidrati si proteine. Cromul are un rol important in diabetul instalat la varsta adulta, avand influente benefice asupra evolutiei bolii, regleaza metabolismul grasimilor si proteinelor, previne aparitia bolilor cardiovasculare si arteriosclerozei, impiedicand cresterea colesterolului. Este benefic femeilor aflate la menopauza, deoarece scade pierderile de calciu si riscul aparitiei osteoporozei. Suplimentele de crom duc la cresterea masei musculare si la reducerea poftei de mancare, eliminand astfel grasimile si surplusul de kilograme.

    Pentru diabeticii care necesita administrare de insulina cromul este foarte important deoarece ajuta la transferarea glucozei din sange in celule. Glucoza este folosita pentru a obtine energia de care avem nevoie, in lipsa ei instalandu-se starea de oboseala, tremuratul mainilor, anemia. Un supliment zilnic cu crom poate sa imbunatateasca activitatea insulinei, hormonul natural care influenteaza metabolismul proteinelor, lipidelor si carbohidratilor. Deficitul de crom creste sansele aparitiei diabetului de tip 2 si poate determina diverse afectiuni oculare, deoarece s-a demonstrat ca intre nivelul scazut de crom si aparitia glaucomului exista o legatura.

    Odata ajuns in organism, cromul are rol in diferite procese precum: procesul de crestere, scaderea tensiunii arteriale, preintampinand hipertensiunea, actionand totodata preventiv impotriva diabetului.

    In 1959 Walter Mertz a descoperit polinicotinatul de crom care este considerat adevarata forma a cromului. Exista studii care au demonstrat ca aceasta forma are excelente proprietati de a scadea glucoza, dar si activitati antioxidative in ficat si rinichi. Totusi, toate formele de crom au dovedit ca imbunatatesc toleranta la glucoza, lipidele din sange si rezistenta la insulina. Doza zilnica recomandata atat pentru femei cat si pentru barbati este de 200-600mcg.

Produse naturale recomandate  /    Cantitatea de crom pe care o contin

1 Natural HGH Support     4 mcg        
2 Citrimax and Chromium     30 mcg            
3 Kids Greens     2,5 mcg            
4 XShape     46,6 mcg        
5 Vital 0     20,0 mcg            
6 Vital A     50,0 mcg        
7 Vital AB     30,0 mcg        
8 New Life     25 mcg            
9 LiverAid     25 mcg        
10 Slim Formula     50 mcg        
11 Cholestone     50 mcg        
12 Full Spectrum     25 mcg            
13 Super Mega 50     100 mcg            
14 Lion Kids -vitamina D     5,0 mcg            
15 Power Mins     50 mcg        
16 Menopausal Formula     20 mcg             
17 Senior Formula     50 mcg        
18 Figure Shaper     100 mcg        
19 Vital B     20,0 mcg        
20 Chromium Max 500     500 mcg