Fierul este prezent in toate celulele din corpul nostru, el permite transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii. alimentatie bogata in fierFierul are un rol foarte important in buna functionare a organismului deci el trebuie sa fie prezent in corpul uman intr-o cantitate ridicata si consecventa. Fierul contribuie la mentinerea imunitatii la un nivel optim, transporta oxigenul catre tesuturi,  este esential in procesul de crestere si dezvoltare armonioasa,
 are actiune antioxidanta si transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic.
Produsele alimentare care contin fier sunt urmatoarele: carne arosie si carnea de pasare, pestele si chiar si conservele de peste, painea neagra, galbenusul de ou, fructele uscate, linte, fasole uscata. In cantitati mai mici fierul se gaseste si in carnea de oaie, carnea de minel si chiar si in mezeluri. Chiar daca fierul se absoarbe mai greu din legume decat din alte produse asta nu inseamna ca nu putem sa imbunatatim absortia de fier  prin combinarea fasolei sau salatelor cu bucati tocate de pui, peste si carne rosie.

Organismul are capacitatea de a isi regla procesul de absortie in functie de nevoia sa de fier. Un adult absoarbe in medie aproximativ 5 -10% din necesarul zilnic de fier din alimente, femeile insarcinate pot sa ajunga chiar la un procent de 20%.

Cantitatile de fier necesare organismului difera in functie de varsta si sex:
- pentru sugari sub 7 luni 0,27 mg pe zi, pentru sugari intre 7 si 11 luni este nevoide de 11 mg pe si iar pentru copii intre 1 si 3 ani este nevoie de 7 - 10 mg pe zi.
- pentru copii in tre 9 si 13 ani este nevoie de 8mg/zi intre 14 si 18 ani 11mg pe zi si peste 19 ani de 8 mg pe zi.
- pentru femei intre 9 si 13 ani este nevoie de 9mg pe zi, intre 14 si 18 ani 15 mg pe zi, intre 19 si 50 de ani este nevoie de 18mg/zi  iar peste 51 de ani femeile au nevoie de 8mg pe zi

Fierul se gaseste in sursele alimentare sub doua forme fier sulfat si fier fumarat, ambele tipuri de fier au acelasi grad de absorbtie.

Fierul se gaseste in organism sub forma depozitata si circulanta. Datorita capacitatii organismului de a depozita fier este posibila prevenirea dezechilibrelor. Orice deficit de fier pe termen lung duce la o carenta de fier in organism care poate permite instalarea anemiei feripriva((un tip particular de anemie, se datoreaza lipsei de fier, hematiile sunt de dimensiuni reduse, slab incarcate cu hemoglobina si oxigen). Anemia feripriva prezinta urmatoarele simptome: ameteli si pierdere ponderala, cefalee, iritabilitate si astenie fizica. Anumite persoane sunt predispuse la dezvoltarea unei carente de fier: emeile insarcinate sau aflate in perioada de alaptare, donatorii de sange, femeile in perioada menstruala, vegetarienii si atletii de performanta.
Organismul are capacitatea de a absorbi doar cantitatea de fier de care are nevoie deci excesul de fier este foarte rar intalnit.

Produse naturale recomandate  /  Cantitatea de Fier prezenta in produs
1 Vital 0     3,0 mg        
2 Kids Greens     5 mg        
3 Full Spectrum     4 mg            
4 Vital A     8,0 mg        
5 Super Mega 50     9 mg        
6 Power Mins     4 mg            
7 New Life     4 mg            
8 Menopausal Formula     1 mg     
9 Iron Plus     10 mg            
10 Lion Kids -vitamina D     3 mg             
11 Vital B     3,0 mg        
12 Vital AB     5,0 mg            
13 Senior Formula     3 mg