Tratamente naturiste pentru afectiuni ale cavitatii bucale

Din afectiunile mucoasei bucale fac parte stomatitele veziculoase, cum ar fi herpesul si Zona Zoster.
Herpesul se remarca printr-o eruptie de vezicule (5-6) grupate in buchet, localizate in special in zonele dintre mucoasa si tegument, buze, comisura bucala, nari, pleoape. Veziculele pot aparea in cursul unor boli infectioase ca: pneumonie, meningita, hepatita, gripa, insolatie sau vaccinari.

Clasificarea herpesului:

  • herpes simptomatic, apare ca urmare a unor iritatii cronice dentare;
  • herpes traumatic, apare dupa extractii dentare;
  • herpes catamenial, apare in perioada ciclului menstrual;
  • herpes actinic, este determinat de radiatiile solare


Debuteaza printr-o senzatie de arsura si manarime, dupa care in cateva ore apare o pata rosie urmata de o eruptie de vezicule mici, grupate in buchet, cu un continut citrin. Veziculele se sparg repede, in decurs de 24-48 ore, lasand loc eroziunii inconjurate de o aureola rosie. Vindecarea se produce spontan in 10-15 zile, daca nu survine o suprainfectie bacteriana.

Prin infectarea secundara veziculele se incarca cu puroi si vindecarea este intarziata. Uneori herpesul poate recidiva cu eruptii herpetiforme, avan adesea aceeasi localizare, la intervale de timp mari sau mici. Recidivele apar in special la perosanele cu deficiente imunitare, fiind declansate de conditii variate (ciclul menstrual, sarcina, emotii, eforturi fizice, tulburari gastro-intestinale, viroze respiratorii).
Cand leziunile hepatice sunt localizate pe mucoasa bucala, se va face gargara si spalaturi largi bucale cu ceai de musetel sau cu solutii antiseptice slabe, indepartarea depozitelor moi cu tampoane de vata, urmata de badijonarea cu solutie alcoolica de violet de gentiana sau albastru de metilen. In herpesul suprainfectat se aplica unguente cu antibiotice si antivirale, iar in formele recidivate se recomanda vaccinul antiherpetic.

Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru HERPES SIMPLEX. Schema este intocmita si explicata punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste.

- Para Protex (1-0-1 la copii dupa 5 ani si 1-1-1 la adulti, in timpul mesei, poseda efect antiviral intervenind activ in lupta organismului cu virusul herpetic).

- Virago (1-0-1 dupa masa, ridica imunitatea generala, potentand sistemul imunitar contra micro-organismelor virale, bacteriene, fungice).

- C 500 (1-0-1 la copiii mai mari de 5 ani), respectiv C 1000 (1-1-1 la adulti), administrate dupa masa, are efect de ridicare a imunitatii locale si generale.

- Liquid Clorophyll (1-0-1 inainte de masa la copii, respectiv 1-1-1 inainte de masa la adulti), are rol de eliminare eficienta a toxinelor virale din corp, precum si de creare a unui mediu organic alcalin indezirabil virusului.

- L-Lysine Plus (1-0-1, dupa masa, previne si combate infectia cu virus herpetic).

Observatie: Se fac fac 3-4 cure pe an pentru intarirea sistemului imunitar si preventia recidivelor.

Herpesul Zoster apare de obicei la adulti si la varstnici, foarte rar la copii. Se manifesta printr-o eruptie veziculara cutanata sau mucoasa pe un fond eritematos de-alungul traiectului uneia dintre cele 3 ramuri ale nervului trigemen, nervul mandibular, nervul maxilar si nervul oftalmic.

Zona Zoster confera imunitate individuala in timp, recidivele fiind foarte rare. Pacientul prezinta o stare generala alterata, manifestata prin oboseala, febra, cefalee, tulburari gastrointestinale. Local bolnavul acuza senzatie de arsura, usturime, intepaturi si durere pe traiectul nervului pe care va aparea eruptia. Dupa 3-5 zile eruptia apare sub forma de macule rosii infiltrate, care se transforma apoi in vezicule cu continut clar.

Eruptia este insotita de o durere extrem de puternica. Pe tegumente, dupa 3-5 zile, veziculele se usuca si se transforma in cruste care cad in 10-15 zile, dupa vindecare ramanand cicatrice. La nivelul mucoaselor veziculele se ulcereaza intr-un timp scurt si se vindeca fara a lasa cicatrice.

Herpesul Zoster pe traiectul nervului maxilar are 2 localizari: cutanata si mucoasa. Eruptia cutanata se remarca in zona suborbitara (sub ochi), la nivelul obrazului (zona geniana) si la nivelul nasului. Eruptia mucoasa cuprinde: palatul (cerul gurii), fundul de sac vestibular, zona molarilor de minte la nivelul amigdalelor.

Herpseul Zoster pe traiectul nervului mandibular prezinta aceleasi 2 localizari: cutanata si mucoasa. Pe traiectul acestor 2 nervi ulceratiile sunt dureroase, determinand tulburari in masticatie, tulburari ale gustului, hipersalivatie, respiratie urat mirositoare.
Herpes Zoster pe traiectul nervului oftalmic reprezinta forma cea mai grava. Eruptia se localizeaza la nivelul fruntii, pleoapei superioare, pe conjunctiva si cornee. Trebuie mers de urgenta la medicul oftalmolog pentru stabilirea planului de tratament.

Tratamentul herpsesului Zoster la nivelul mucoasei bucale se instituie de catre medicul stomatolog prin aplicatii de pudra cu talc sulfamidat 10%, mentolat 1%, mixturi, paste cu antibiotic se aplica local. Se recomanda igiena bucala desavarsita prin spalaturi cu solutii antiseptice, iar in formele cu dureri foarte mari infiltratii zilnice cu anestezice pe traseul nervos, sau chiar röntgenoterapie.

Tratament naturist:

  • Flori de musetel, 2 lingurite la 100 ml de apa, sub forma de infuzie in gargara.
  • Frunze de salvie, tot sub forma de gargara, impreuna cu radacina de cerentel, 2 linguri de planta la 100 ml de apa.
  • Gargara din infuzie de busuioc, sau din sulfina.
  • Gargara cu infuzie din 2 linguri de petale de trandafir la 200 ml de apa. Se mai prepara macerat din 100 gr petale de trandafir in 400 ml de apa, care se fierb la foc domol, intr-un vas acoperit timp de 15 minute, dupa care se filtreaza, iar peste lichid se adauga 650 gr miere, cu care se tamponeaza zonele afectate.
  • Rp. 1 - 10 gr flori de musetel, 20 gr flori de rozmarin,20 gr flori de levantica, 10 gr cimbru de gradina, 20 gr busuioc, 20 gr salvie. Se face infuzie din 1-2 linguri amestec la 1 cana de apa, se aplica comprese de 3 ori pe zi, cate 15 minute.
  • Rp. 2 - 1 gr ulei volatil de citronella, 1 gr ulei de levantica, 2 gr ulei de busuioc, 2 gr ulei de salvie, 1 gr ulei de cimbru, 2 gr ulei de rozmarin, 1 gr ulei de jneapan, 90 gr alcool de 900. se badijoneaza locul dureros de 2-3 ori pe zi, alternativ cu comprese din plante.


In continuare va oferim o schema detaliata de tratament natural pentru ZONA ZOSTER. Schema este intocmita si explicata punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste.

- Virago (1-1-1 dupa masa, are efect antiviral prin intarirea sistemului imunitar).

- White Willow (1-1-1 dupa masa, are efect antiinflamator si antialgic ameliorand durerile destul de greu suportabile din aceasta afectiune).

- Stress Management B-Complex (1-1-1 dupa masa, are efect relaxant si trofic asupra nervilor periferici, ameliorand durerile si prevenind distructiile invelisurilor nervoase).

- L-Lysine Plus (1-0-1, dupa masa, previne si combate activ infectia cu virus herpetic zoster).

- Mega Protect 4 Life (1-1-0 dupa masa, asigura aportul optim de antioxidanti necesari tegumentului si ochiului in zona afectata).

Observatie: Se face o singura cura adjuvanta, pentru intarirea sistemului imunitar si preventia repercursiunilor.