Anemia prin deficit de fier

Dupa cum ne spune si numele, boala este o consecinta a unui nivel insuficient de fier în organism, aceastã formã fiind frecvent diagnosticatã la copii (cam 90% din totalul anemiilor).
Cauze
- aportul scãzut de fier in alimentatia copilului;
- o absorbtie scãzutã la nivel intestinal;
- pierderi de fier (în sangerãri mici si repetate);
- o folosire exageratã a fierului de cãtre organism (în boli ipfectioase ca TBC, septicemii).

Manifestãri
Apar frecvent între 6 luni si 3 ani si între 11 si 17 ani, cand cresterea corporalã este rapidã. Principalele semne de anemie sunt paloarea pielii si mucoaselor (la copil se cautã la ureche, palme si tãlpi), obosealã la supt, apatia, somnolenta sau iritabilitalea, lipsa poftei de mancare sau un apetit capricios; pãrul este uscat si friabil (se rupe usor), unghiile sunt plate sau au formã de linguritã. Cresterea în greutate stationeazã, în cazurile grave poate apãrea chiar retard psihomotor, mãrirea ficatului, splinei. Diagnosticul de anemie nu se pune, însã, numai pe baza acestor semne, fiind necesare examenele de laborator si un consult de specialitate.
Preventie
Un rol important în prevenirea bolii la copilul mic are tratarea anemiei mamei în timpul sarcinii, asigurarea unei alimentatii bogate în fier sau suplimente de fier prin medicamente administrate în ultimele luni de sarcinã. Nu uitati: alimentatia la san previne si ea aparitia acestei afectiuni precum si diversificarea alimentatiei dupã 4 luni cu alimente bogate în fier (gãlbenus de ou, ficat), evitarea excesului de fãinoase.

Tratament
Medicul va recomanda un tratament cu un preparat de fier (sirop sau drajeuri, în functie de varstã) pentru mai multe sãptãmani sau luni. Dozele mari de vitamina C favorizeazã absorbtia fierului. Sã nu vã speriati de faptul cã în timpul tratamentului cu fier scaunul devine negru.
Dacã apar insã, alte tulburãri ca vãrsãturile, diareea, colicile abdominale, consultati imediat medicul. Acesta va decide dacã tratamentul trebuie întrerupt. Foarte rar este necesar ca fierul sã fie administrat intravenos, iar transfuzia de sange este necesarã doar în anemii foarte grave.


Tratament naturist
- Curã cu sucuri de fructe si zarzavaturi.
- O clismã dimineata.
- Se beau ceaiuri din: 30 gr. schinduf, 10 gr. muschi-de-piatrã, 20 gr. iarbã mare, 20 gr. tintaurã, 10 gr. pelin, 20 gr. coada-soricelului, 20 gr. cretisoarã, sau 20 gr. urzicã, 20 gr. roinitã, 20 gr. soc, 20 gr. vasc, 20 gr. pãducel, 20 gr. tãtãneasã, 20 gr. angelicã. Ceaiurile se beau alternativ.
- Timp de 5-7 zile se mãnancã tije de pãpãdie, sau se bea suc de pãpãdie, 1 canã dupã masa de pranz.
- Se face o curã de primãvarã cu urzici, salatã verde, lãptuci, untisor, ceapã verde, lobodã, stevie, gulii, ridichi.
- Se tine o curã cu boabe de ienupãr.
- Se tine o curã cu polen, cate 2 lingurite pe zi.
- Se bea suc de orz verde, cate 3x50 ml pe zi.
- Se consumã 2x2 lingurite de tãrate de grau pe zi.
- Se face de 2 ori pe zi baie vitalã, timp de 25 de minute.
- Se poate consuma suc din frunze proaspete de vitã de vie.
- Se face dus scotian alternant de 2-3 ori pe zi.
- Este recomandatã o baie de soare pe zi.
- Se face curã de aer, exercitii fizice dupã tolerata fiecãruia.

- In anemiile cu carente de fier sau (si) vitamine, regimul dietetic trebuie sã continã: ficat de vitã, rinichi, inimã, salatã verde, sfeclã rosie, spanac, pãpãdie, urzici, fructe proaspete sau uscate cum ar fi caise, piersici, curmale, prune, stafide.
- Fierul participã la formarea hemoglobinei, la oxigenarea celulelor, la echilibrul metabolic, iar sursa o constituie: soia, cacao, legume uscate si verzi, gãlbenusul de ou.

In continuare va oferim o schema detaliata de tratament natural pentru ANEMIA FERIPRIVA. Schema este intocmita si explicata punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste.

- Iron Plus (1-0-1 dupa masa; 3 luni continuu; normalizeaza cantitatea de fier sanguin, eliminand astfel simptomele neplacute ale carentei de fier cauzata mai ales de pierderile repetate din timpul menstruatiei).

- Evening Primrose Oil (1-0-1 inainte de masa; 3 luni continuu; actioneaza prin reglarea intregului ax endocrin, prevenind dezechilibrele hormonale si eliminarile necontrolate de sange).

- Ocean 21 (1-1-1 linguri inainte de masa, e bogat in fier si nenumarate alte minerale, totodata contine vitamine, enzime, proteine si aminoacizi, astfel incat combate cu succes anemia de orice fel).

Observatie: Se fac 2 cure anual si nu se administreaza impreuna cu alte preparate cu fier.

 

Anemia prin deficit de Cobalt si vitamina B12

Tratament naturist cu produse calivita pentru anemia prin deficit de Cobalt si vitamina B12:

- Mega B Complex (0-1-0 dupa masa; 3 luni continuu; aduce un aport corespunzator de vitamine din grupul B in organism contracarand astfel deficientele prezente si efectele negative asupra organelor din aceasta afectiune; substantele din compozitie exogeneaza sangele)

- Acidophilus (0-1-1 in timpul mesei; 3 luni continuu; regleaza flora bacteriana si ph-ul intestinal, favorizand in acest mod o absorbtie optima la nivel digestiv in sange)

- Ocean 21 (1-1-1 linguri inainte de masa; 2 luni continuu; oxigeneaza in profunzime la nivel celular inlaturand astfel una din principalele cauze ale anemiei; hraneste celula si are rol de crestere a imunitatii si a rezistentei organismului la boli, ameliorand simptomatolgia ce se dezvolta in aceste forme de anemie)

- Power Mins (1-0-1 inainte de masa, 3 luni, - completeaza deficitul de Cobalt).

Se va face o cura continua de 2-3 luni.