CARDIOPATIA ISCHEMICA

Este ischemia (lipsa de sange) coronariana datorata aterosclerozei sau altor factori (stres, alergie, infectii virale, stenoze etc.).
Ca simptome, se evidentiaza durerile precordiale (crizele de angor), dispneea, palpitatiile, infarctul (necroza miocardica). In categoria cardiopatiilor intalnim:
- Angina de piept, care are ca simptome durerile retrosternale de intensitate mare, crispante, iradiate in gat, mandibula si in spate (gheara anginoasa).
Durerile apar dupa efort, expunere la frig, mese copioase, atmosfera poluata, iar in cazuri avansate - in repaus sau noaptea, in timpul somnului.

Durerea cedeaza dupa un sfert de ora la administrarea de Nitroglicerina sau la repaus, reaparand la efort prin blocarea respiratiei, sughit, varsaturi etc.
- Sindromul intermediar este preludiul infarctului miocardic.
Durerea poate sa apara in repaus, depasind ca intensitate si durata pe cea din angina pectorala.
Este important de retinut faptul ca durerea nu cedeaza la Nitroglicerina.
Bolnavul se va imobiliza la pat pana la sosirea medicului!
- Infarctul miocardic apare dupa astuparea brusca a unei ramuri a arterelor coronare aterosclerotice.
Simptome: in perioada de debut apare de regula scaderea tensiunii, febra, puls accelerat, uneori neregulat (dispnee), tulburari gastrointestinale (greata, varsaturi, balonari).
Debutul infarctului este semnalat de o durere foarte intensa, ce persista timp de cateva ore sau chiar o zi, care nu cedeaza la calmante si Nitroglicerina, fiind insotita de stari de voma, diaree si tulburari neurovegetative.
Bolnavul se va imobiliza la pat cat va persista durerea si se va apela de urgenta la medic.

Tratamente naturiste

 Roinita (tinctura) - 10 picaturi de 3 ori/zi; Maces (tinctura) - 15 picaturi de 3 ori/zi; Rozmarin - infuzie din 2 g la 250 ml apa (400 ml/zi); Valeriana (tinctura) - 10 picaturi de 3 ori/zi; Menta - infuzie din 5 g la 250 ml apa (500 ml/zi); Talpa-gastii - infuzie din 5 g la 250 ml apa; Paducel - infuzie din 5 g la 250 ml apa (dimineata); Mesteacan - infuzie prelungita (2 ore) din 10 g la 250 ml apa (se consuma pe parcursul zilei).

DIETOTERAPIE

Se vor evita: grasimile animale, carnea de porc, dulciurile rafinate, cerealele rafinate.
Recomandari: primele zile (1-3 zile) se va tine dieta hidrica (1,5 l zilnic), compusa din sucuri de mere, morcov si spanac; decocturi de cereale (secara, ovaz, grau); limonade indulcite cu miere.
Treptat, se introduc in alimentatie legumele pasate, fructele coapte, cerealele bine fierte si terciuite, laptele proaspat (circa 14-16 zile). Dupa 14-16 zile se trece treptat de la alimentele fierte la cele crude.
Sucurile biologice (0,5-1 litru/zi) se mentin in alimentatie cel putin 42 de zile.
Se interzice cu desavarsire consumul sarii in primele 14 zile.
Alimente-remedii in afectiunile cardiovasculare:
Fructe: afine, coacaze negre, fragi, lamai, pere, mure, struguri, piersici, caise. Legume: usturoi, ceapa, hrean, varza, spanac, tomate, linte, soia. Cereale: secara, orz, grau, mei, hrisca (fierte sau mai bine incoltite).

In continuare va oferim o schema detaliata de tratament natural pentru Cardiopatia ischemica. Schema este intocmita si explicata punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste.

- Senior Formula (1-1-0, dupa masa, alimenteaza muschiul inimii cu vitaminele, mieralele si nutrientii esentiali de care acesta are nevoie, asigurand vitalizarea acestuia si functionarea corespunzatoare in variate conditii).

- Super Coenzyme Q10 Plus (1-1-0 dupa masa, doua cure apoi pauza, creste rezistenta muschiului inimii printr-o oxigenare adecvata a celulelor tesuturilor).

- Rhodiolin (1-0-1 dupa masa, 2-3 luni continuu, relaxeaza sistemul nervos neurovegetativ si scade pesarcina inimii).

- Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, fluidizeaza sangele, reduce nivelul de colesterol si trigliceride, impiedica agregarea trombocitara, creste aportul de oxigen al tesuturilor, contribuie la eliminarea reziduurilor de grasime, toxine si calcar de pe peretii arteriali).