Hipotiroida

HIPOTIROIDISMUL IN FAZA MATURITATII

Daca hipotiroidismul se manifesta la adult, adica dupa terminarea cresterii, apar toate aspectele lui (mixedem, cretinism), dar nu mai influenteaza dimensiunile corpului, nu se mai manifesta nanismul, cretinul putand avea dimensiuni normale. Semnele caracteristice care apar sunt: scaderea metabolismului bazal pana la 30-35%; metabolismul protidic este indeosebi tulburat, ceea ce duce la incetinirea circulatiei sangelui, la racirea extremitatilor, hipotensiune arteriala, constipatie, afectarea sistemului nervos, oprirea completa a reproducerii etc. La forme usoare simptomele apar sub forma de apatie, somnolenta, ochi stinsi, lipsa de imaginatie, insensibilitate etc.
Hipotiroidismul provoaca stari grave pentru organism. Acestea pot fi prevenite prin tratament, daca functionarea anormala a tiroidei este sesizata la timp.

HIPERTIROIDISMUL
Se caracterizeaza prin producerea unei cantitati prea mari de hormoni tiroidieni. Manifestarea hipersecretiei este cunoscuta sub denumirea de boala Basedov-Gravers, care poate sa apara atat in timpul copilariei, cat si la adulti. In aceasta boala se constata o marire anormala a glandei care poate fi difuza sau modulara, cu pastrarea capacitatii celulelor glandulare de a produce hormoni. Glanda marindu-se, se formeaza asa numita gusa exoftalmica sau hipertiroidia exoftalmica. Aceasta gusa este deosebita de gusa care apare in starea de hipotiroidism, pentru ca in acest caz tiroida functioneaza producand hormoni in cantitate mai mare decat este necesara organismului. Gusa are in general o dezvoltare moderata, bilaterala, cu o usoara accentuare pe lobul drept.
De o importanta deosebita este starea in care ajunge sistemul nervos. Activitatea nervoasa superioara este intens modificata. Astfel, procesele de excitatie sunt exagerate, constatandu-se hipersensibilitati, irascibilitate, scaderea inhibitiei afective, treceri bruste de la o stare sufleteasca la alta, cu o emotivitate exagerata. De asemenea, somnul este agitat, cu cosmar, uneori cu insomnie. Alaturi de aceste tulburari ale sistemului nervos, apar si tulburari ale tonusului si fortei musculare. Tulburarile de tonus se manifesta prin rigiditatea musculaturii mimicii si a globilor oculari, sau a intregului corp. Sunt tulburate de asmenea functiile vegetative, manifestandu-se in activitatea aparatelor cardiovascular, gastrointestinal, respirator si renal, prin actiunea nervului vag.
Ca o consecinta a actiunii asupra inimii, apare tahicardia, pulsul atingand frecventa de 100-140 batai pe minut, activitatea inimii fiind exagerata.

Pancreasul este suprasolicitat, avand ca rezultat o insuficienta enzimatica, cu tulburari gastrice si hiperglicemie. Se mai constata o crestere a poliuremiei, deci a diurezei. Pielea prezinta tulburari vasomotorii, trofice si secretorii. Acestea se manifesta prin: valuri de caldura, transpiratii generalizate, prurit (mancarime), vitiligo (depigmentare), caderea parului, aparitia incaruntirii timpurii, unghii subtiri care se rup usor etc.
Se tulbura metabolismul calciului, al fosforului si protidelor. Din aceasta cauza ia nastere osteoporoza (rarirea accentuata a osului), provocand deformari si fracturi frecvente. Si in metabolismul lipidelor au loc tulburari grave, care duc la pierderi in greutate intre 15-20 kg.
La besedovieni metabolismul bazal este crescut, fiind cuprins intre 30-100%, in functie de gravitatea bolii. In aceasta boala sunt caracteristice si tulburarile oculare, prin producerea unei exoftalmii (bulbucarea ochilor). Aceasta este de obicei bilaterala, mai rar unilaterala. Este mai frecventa la femei, dar mai grava la barbati. Este insotita de edemul (umflarea) pleoapelor superioare. Glandele lacrimare produc o hipersecretie, care da o stralucire caracteristica ochilor.
In afara de hipertiroida exoftalmica se cunoaste si un hipertiroidism usor, care se caracterizeaza printr-o slaba manifestare a simptomelor hipertiroidismului.

TRATAMENTUL REFLEXOTERAPEUTIC.

Se maseaza punctul 11 din zona glandei tiroide, timp de 10 minute pe fiecare picior, punctul 13 din zona gladelor paratiroide, timp de 3 minute pe fiecare picior, punctul 4 din zona glandei hipofize, timp de 3 minute pe fiecare picior, punctele 24, 25, 26 din zona aparatului renal (rinichi, uretre, vezica urinara), timp de 5 minute, punctul 51 din zona genitala, timp de 3 minute pe fiecare picior.

Tratamente naturiste

- Reteta 1: infuzie de cretisoara si coada calului, 2 cesti pe zi (una dimineata si una seara cu ˝ ora inainte de culcare).
- Reteta 2: infuzie de dragaica (sanziene), 2 cesti pe zi.
- Masaj la gat cu alifie de dragaica.
- Comprese cu varza, alternante cu aplicatii de argila diluata intr-un decoct de scoarta de stejar.
- Cura cu suc de lamaie.
- Suc de orz verde, 3x50 ml pe zi.
- Ceai din: 40 gr. Dragaica, 40 gr. Coada calului, 20 gr. Galbenele, 20 gr. Traista ciobanului, 20 gr. Salvie, 30 gr. Ciubotica cucului, 30 gr. Tataneasa, 30 gr. Trifoi rosu, 20 gr. Urzica. Se amesteca 1 lingurita de plante la 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza 2-3 minute, se strecoara, se beau 3 cani pe zi cu 1 lingurita de tinctura suedeza.

Va oferim mai jos o schema detaliata de tratament natural pentru HIPOTIROIDIE. Schema este intocmita si explicata punctual de medicul nostru consultant pe probleme de terapii si tratamente naturiste.

- Evening Primrose Oil (1-0-1 inainte de masa, 3 luni continuu, echilibreza metabolismul axului endocrin - inclusiv pe cel al glandei tiroide, stimulandu-i astfel functia).

- X-Shape (1-0-1 inainte de masa, 2-3 luni continuu, sustine functionarea sanatoasa a glandei tiroide si a glandelor anexe si este totodata adjuvant in obezitate, stimuland astfel scaderea si eliminarea grasimilor care apar adesea in exces pe fondul hipotiroidiei).

- Spirulina Max (1-1-0 inainte de masa, 3 luni continuu, intareste sistemul imunitar, rezistenta organismului si stimuleaza metabolismul tiroidian prin continutul bogat in iod).

- Rhodiolin (1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, are efect antistres, regland astfel sistemul nervos si hormonal - ce sufera modificari in conditii de suprasolicitare).