Laringita

Definitie:

Laringita este o inflamate a mucoasei laringiene, superficiala la adult si mai grava la copil, avind in vedere particularitatile anatomice ale laringelui copilului, ca si aptitudinea mai redusa a acestuia de a expulza secretiile prin tuse.

Cauze:

Poate fi o consecinta a variatiilor bruste de temperatura, a prezentei focarelor infectioase de vecinatate (amigdalite, rinosinuzite). Uzul si abuzul de alcool si tutun favorizeaza aparitia laringitelor acute. Mai rar apare prin inhalarea unei atmosfere poluate cu gaze iritante, fum etc. La copii apare ca urmare a infectiilor acute respiratorii virale sau bacteriene.

Incubatie: Evolutia, de obicei scurta, merge spre vindecare in citeva zile. Raguseala dispare lent.Fenomenul de afonie - lipsa vocii - dispare mai greu la femei. Rareori infectia coboara in arborele traheo-bronsic, in special la virstnici.

Tipuri:

Laringita acuta imbraca doua forme, cu tratament diferit, in functie de virsta: laringita acuta nespecifica si laringita acuta simpla la copil.

Simptome:

Semnele bolii sunt: raguseala, jena in git, dureri locale usoare. Se asociaza tusea, oboseala, semne generale de tipul febrei moderate. Leziunile sint simetrice, afectind ambele corzi vocale, cu prezenta secretiilor. La copii, debutul este precedat de o simpla jena in git cu usoara febra si tuse iritativa, care poate imbraca insa si forme mai grave. De asemenea se constata prezenta fenomenului de raguseala, pina la disparitia bolii.

Diagnostic:
Diagnosticul trebuie stabilit de medicul de familie si medicul specialist ORL, care recomanda tratamentul.

Tratament:
Tratamentul local consta in repaus vocal care este esential, inhalatii cu substante balsamice, aplicare de caldura locala, aerosoli cu antibiotice, administrare de antiinflamatorii. Tratamentul general consta in repaus la pat sau in camera, la temperatura adecvata (20 - 22 grade), cu evitarea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice, administrarea de antibiotice, la nevoie. La copii, tratamentul consta in repaus la pat in pozitie semisezinda, administrare de antibiotice pe cale generala, umidificarea atmosferei respirate de bolnav.

 In cazurile de laringita se amesteca o jumatate de pahar de suc de lamiie cu un pahar de miere, se pun la fiert citeva minute la foc mic; se ia cite o lingurita din acest amestec la fiecare 5 minute.

Ceai de : arnica, fenicul, izma, lumanarica, mac, muschi de piatra, nalba, patlagina, plamanarica, podbal, casul-popii, sulfina, isop, cimbru, cimbrisor, ceai pectoral Plafar. Gargara cu ceai de arnica, patlagina, sulfina, fenicul, nuc, salvie, turita-mare (si la faringita).
• Masarea zonei laringelui, amigdale, puncte limfatice.

Faringita : masarea maxilarului superior si inferior.
Grave sunt tumorile laringeene care pot fi benigne sau maligne. Benigne sunt: noduli vocali, polipii laringeeni, papilomatoza laringeana - frecventa la copii, caracterizata de raguseala prelungita. Daca tumoarea creste, apar tulburari de respiratie. Malign e cancerul.

• Se bea suc de:
- morcov + sfecla + spanac (curata si hraneste sangele);
- suc de morcov (vitamina A buna pentru caile respiratorii);
- morcov + sfecla + castravete;
- suc de spanac (curata, are vitamina C);
• in caz de afonie (fara voce) se adauga suc de:
- morcov + telina + patrunjel; morcov + laptuca + lucerna; morcov + papadie + gulie

Laringita - afectiune manifestata prin inflamatia mucoasei laringiene - poate fi acuta si cronica. Pentru tratarea acesteia recomand personal urmatoarea schema dedicata de tratament:

Laringita acuta (apare in urma unei raceli sau stari gripale sezoniere):

- C 300 Plus (1-1-1 dupa masa, are efect de intarire a imunitatii si de imbunatatire a starii generale) sau Liquid C Plus (1-0-1 lingurite dupa masa, favorizeaza vindecarea cailor respiratorii in afectiunile virale specifice).

- Para Protex (1-1-1 dupa masa, poseda rol antibacterian si de "antibiotic natural", anihiland microbii existenti in organism).

- White Willow (1-1-1 dupa masa, are efect antiinflamator, reducand congestia laringelui si ameliorand raguseala).

Observatie: Se efectueaza o singura cura la un moment dat.

Laringita cronica (apare in special la fumatori, lucratorii in medii de praf, fum, umezeala etc., manifestata printr-o raguseala aproape permanenta):

- Smokerade (1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu, are rol de detoxifiere a cailor respiratorii, diminuand efectele nocive ale nicotinei).

- Vital A/ B/ AB/ 0 (1-1-0 dupa masa masa, 3 luni continuu, intareste sistemul imunitar si rezistenta organismului contra declansarii unui posibil cancer laringian la persoanele afectate de laringita cronica).

- Garlic Caps (1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu, sterilizeaza focarele microbiene de la nivelul laringelui ce se suprapun mucoasei cu leziuni).

- Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu, poseda efecte protectoare asupra mucoasei cailor respiratorii).