White Willow

 

 Scoarta de salcie alba este utilizata in medicina traditionala de sute de ani. Salcia alba (Salix alba) este o specie originara din Europa centrala si de sud, dar creste si in America de Nord. Salicin glicozidele, extrase din scoarta acestui copac, se descompun in acid salicilic in organism.

Scoarta de salcie alba

 White WillowSalcia alba (Salix alba) – cunoscuta si sub denumirea obisnuita de salcie plangatoare – creste in locuri umede si mlastinoase. Scoarta sa este utilizata de foarte multa vreme in medicina traditionala. Scoarta de salcie este folosita de medicii chinezi de acum cateva mii de ani, insa occidentalii nu au cunoscut-o decat mult mai tarziu. Medicul grec Dioscorides, in secolul I, a fost primul care si-a dat seama de efectele sale benefice. Un secol mai tarziu, Galenus, renumitul medic roman, a recunoscut si el puterea vindecatoare a acestei plante. Scoarta sa este bogata in salicina (salicozid), salicortin si alte glicozide, acid tanic, rasina, oxalati si enzime. Trecand prin stomac si intestine, salicina ajunge in ficat, unde, in urma transformarilor, isi exercita efectul benefic.

 In organism, acidul salicilic se formeaza din salicina. Unul dintre avantajele acestui produs este ca are mai putine efecte secundare decat alte produse care contin acid salicilic. Se stie ca anumite suplimente cu acid salicilic – in special daca sunt consumate in cantitati mari – pot produce tulburari la nivelul sistemului digestiv (pot cauza ameteala, diaree, sangerari, ulcer gastric), precum si reactii alergice. Toate aceste efecte secundare pot fi eliminate cu ajutorul unui consum corect de salcie alba.

• Respectati doza recomandata. • Nu se recomanda copiilor si adolescentilor. A nu se consuma de catre persoanele sensibile la acidul salicilic. • A nu se consuma in perioada sarcinii si alaptarii.

Sabin Iliescu

 

 

Produse naturiste Calivita: