Ardeiul

      Planta anuala cultivata ca planta alimentara sau condimentara in toata tara noastra. Florile sunt de culoare alba, mici ca dimensiune. Ardeiul infloreste din luna iunie pana in septembrie. Fructul este o baca de culoare verde inchis, portocaliu, galbe-verzui sau rosu. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructele (dulci sau iuti). Ardeiul contine glucide, protide, cumarine, glicoalcaloizi, substante minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupriu, zinc, fosfor, clor, iod), lipide, tiamina, riboflavina, piridoxina, nicotinamida, acid folic, acid pantotenic, acid ascorbic, tocoferoli, steroli, acizi organici, carotenoizi, compusi flavonici. Ardeiul are actiune vasodilatatoare. Planta are gust iute sau dulce, este folosita atat ca aliment si condiment.

 

Uz intern:

 

- dispepsii atone, fermentatii intestinale, diaree, dizenterii, varsaturi, hemoragii uterine, boli reumatice, algii musculare, zona zoster, laringita, tuse - sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:

- nevralgii provocate de boli reumatice, lombalgii, degeraturi - sub forma de bai locale, comprese, cataplasma.

 

Contraindicatii:
- Nu se recomanda utilizarea ardeiului iute in cazul bolilor gastrointestinale (consum intern).

 

Efecte adverse:
- Supradozajul poate determina urticarie, iritatii ale esofagului, stomacului, degenerescente neuronale.