Brandusa de toamna

  brandusa de toamna Planta medicinala care creste pe pasiuni, fanete umede in zona de deal sau munte, care poate atinge chiar si inaltimea de 50 cm. Florile au culoare violet-purpurie. Brandusa infloreste in luna septembrie, iar fructele se formeaza in al doilea an. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele si bulbotuberii. Fructele se recolteaza cand semintele au culoare galbuie si nu sunt maturate, inainte sa sa se deschida. Bulbii brandusei se recolteaza toamna. Planta contine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoza, tanin.

Principala actiune a plantei este analgezica si antiinflamatoare. Planta este toxica atat in stare verde cat si uscata.

 

Uz intern:

- psoriazis, screlodermie, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne, ascita, anasarca, bronsita, npeumonii, coree, afectiuni oculare inflamatorii - sub forma de infuzie.

 

Uz extern:

- leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoza - sub forma de bai locale, compresea, cataplasma

 

Contraindicatii:

- Brandusa se utilizeaza la recomandarea medicului, mai ales in cazul consumului plantei (indiferent de forma) de catre copii.

 Efecte adverse:

- Excesul determina varsaturi, colici abdominale, diaree, hipotermie, iritatie bucala, faringiana si laringiana, hipotensiune, paralizii, crampe abdominale pana la paralizie respiatorie.