Calinul

 

Calinul, un tonic al sistemului nervos


calinulUna dintre plantele medicinale pe care le putem aduna primavara in luna aprilie este calinul, Viburnum opulus. Arbust raspindit in Europa si Asia, calinul poate fi remarcat datorita florilor sale albe. Fructele sint toxice, insa scoarta are intrebuintari terapeutice in medicina umana si veterinara.

Scoarta se recolteaza de pe ramurile tinere si se usuca la umbra in locuri aerisite. Aceasta contine derivati fenolici, substante minerale, tanin si rasini. Produsul uscat obtinut are actiune astringenta si sedativa. Este utilizat in medicina traditionala in vindecarea dismenoreei si in iminenta de avort. De asemenea, este tonica asupra sistemului nervos, sedativ uterin, dar si tonic cardiac.

In tratamentul afectiunilor uterine, calinul este utilizat sub forma de decoct preparat din pulbere de scoarta. De asemenea, ceaiul este folosit si ca sedativ sau ca tonic cardiac. Tinctura sau extractul din scoarta de calin are aceleasi utilizari ca si decoctul.

Fructele bine coapte, desi sint toxice, au proprietati tinctoriale. Acestea vopsesc fibrele naturale in nuante de rosu. Sint utilizate doua solutii: una preparata din fructe de catina fierte si amestecate cu piatra acra.

A doua solutie este preparata din radacina de roiba, Rubia tinctorum, care se fierbe pina radacina devine alba. Tesaturile din fibre naturale se scufunda intii in solutia din fructe de catina si apoi in cea de radacina de roiba pina se obtine nuanta dorita.

Chiar si in medicina veterinara calinul are intrebuintari terapeutice, fiind recomandat in tratamentul pierderilor de singe atit la animalele mari, cit si la animalele mici.