Cimbrisorul

 

Cunoscut sub denumirea populară de "buruiană de balsam", cimbrişorul (Thymus serpyllum) cimbrisoruleste o plantă foarte utilizată în fitoterapie. În perioada de înflorire a plantei, din mai pînă în septembrie, se recoltează doar partea aeriană, care, chiar şi după uscare, are miros plăcut şi aromat. Fiind un excelent dezinfectant, cimbrişorul este folosit nu numai ca expectorant în tratamentul tusei comune şi tusei convulsive, ci şi în cazul rinitelor cronice, bronşitei, astmului bronşic, laringitelor, traheitelor, precum şi în tratarea enterocolitelor, bolilor hepatice, infecţiilor intestinale, renale şi ale vezicii urinare.

El este un foarte bun stimulent al metabolismului (tonic digestiv) şi un excelent vermifug (elimină viermii intestinali). Este, în acelaşi timp, tonic nervos şi reconfortant general. Ajută în cazurile de epilepsie. Stimulează secreţia de lapte la femeile care alăptează. Ajută mult în tratarea persoanelor care suferă de alcoolism. Uleiul foarte concentrat de cimbrişor este un remediu puternic contra gutei, reumatismului, sciaticii, cît şi a durerilor de cap, migrenelor sau a senzaţiilor de greaţă.

Totuşi, medicina tradiţională chineză ne sfătuieşte că este bine să nu exagerăm cu consumul de cimbru şi cimbrişor, avînd în vedere conţinutul lor de energie caldă, care ar putea agrava senzaţiile de căldură excesivă (în perioadele caniculare) sau unele afecţiuni cardio-vasculare. Infuzia de cimbrişor se obţine din 1-2 linguriţe de plantă tăiată mărunt la 250 ml apă clocotită. Acest ceai se consumă în decursul unei zile, de 3 ori/zi cîte o ceaşcă, înaintea de masă, dar se poate consuma şi mai concentrat, folosindu-se 2-3 linguri de plantă la 250 ml apă clocotită. Din acest ceai se vor bea 3-4 linguri pe zi, tot înaintea meselor principale. Florile şi tulpinile proaspete de cimbrişor, aşezate într-un vas de sticlă, peste care se toarnă (în straturi) zahăr, se lasă să stea într-un loc însorit timp de 20 de zile.

Se filtrează, după care siropul se pune la foc mic, fără a-l lăsa să fiarbă. Acest sirop este un excelent remediu în răceli şi răguşeli.

Masajul cu tinctură de cimbrişor este un bun fortifiant general, întărind membrele şi îndepărtînd oboseala picioarelor.

Este recomandat, mai ales, în cazul copiilor firavi, slab dezvoltaţi. Pentru aceasta, într-o sticlă se introduc inflorescenţe, proaspete sau uscate, fără a se îndesa şi se toarnă deasupra alcool dublu rafinat. Sticla se aşează lîngă o sursă de căldură sau la soare şi se lasă la macerat timp de două săptămîni.

În cazul durerilor şi crampelor abdominale, stomacale sau menstruale, se recomandă băile cu fiertură de cimbrişor: se pun 200-250 g plantă la o baie completă. Planta se ţine în apa fierbinte din cadă timp de 3 ore, după care se face baia obişnuită, timp de 15-20 de minute.