Cimbrisor de camp

 

Denumit stiintific si thymus sepillae, cimbrisorul de camp este mult folosit in medicina traditionala, cimbrisorul de campin special in cazul afectiunilor ORL, in migrene, dureri de dinti, colici intestinale si tuse convulsiva.

Infuzia de cimbrisor are calitatea de a contribui la normalizarea complementului seric datorita unuia dintre acizii organici pe care-i contine. De aceea se foloseste ca remediu in tratarea bolilor autoimune, in care valoarea acestui complement este crescuta.

Proprietati terapeutice

Infuzia de cimbrisor se prepara cu 1-2 lingurite de planta uscata la o cana cu apa, care se bea calduta in trei reprize pe zi, indulcita cu miere, inaintea meselor principale. Se mai poate prepara si o infuzie mai concentrata, cu trei lingurite de planta uscata la o cana, din care se administreaza o lingura de trei ori pe zi, tot inaintea meselor principale. Aceste amestecuri au urmatoarele proprietati:

  • contribuie la normalizarea probelor hepatice si renale;
  • au calitati antiseptice si ajuta la cresterea volumului menstruatiei si la calmarea durerilor care o insotesc;
  • in asociere cu uleiul de conifere (pin sau molid), administrat de trei ori pe zi cate 15 picaturi pe paine, infuzia de cimbrisor combate repede tusea, bronsita si poate preveni crizele de astm;
  • cresterea capacitatii de aparare a organismului, in special fata de virusuri, ceea ce face ca infuzia de cimbrisor sa fie utila in epidemiile de gripa;
  • infuzia obtinuta din amestecul in doua parti egale de cimbrisor si patlagina, uscate (2 lingurite la o cana de apa) din care se bea de 3 ori pe zi, indulcita cu miere, se poate folosi in scopul tratarii afectiunilor respiratorii.

Baile de cimbrisor preparate cu 100 g de planta uscata la 3 litri de apa clocotita, infuzia turnandu-se apoi in apa de baie la 37 de grade C, au efect antireumatic si calmant.

Alte recomandari

Alte intrebuintari ale infuziei de cimbrisor ar fi combaterea anemiilor dupa starile post infarct si in scleroza multipla si ca remediu ajutator in crizele de epilepsie. Cate o lingurita de infuzie administrata la fiecare 15 minute reprezinta un remediu bun in combaterea alcoolismului.
Infuzia de cimbrisor este contraindicata in cazurile de gastrita, enterita (inflamarea intestinului subtire), esofagita si insuficienta hepatica .