Coacaz rosu

 Denumire stiintifica: Ribes rubrum Fam Saxifragaceae


coacazul rosuÎn traditia populara: coacazele se folosesc pentru compoturi, dulceata, siropuri, marmelada, prajituri. Se mai punea la fermentat si se prepara un vin tonic.

Compozitie chimica: apa 88-93%, protide, acizii malic, citric, tartric 2%, hidrati de carbon, substante minerale sub forma de saruri care pot fi influentate de sol, natriu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP.
Proprietati: coacazele consumate înainte de masa sunt tonice (aperitive) iar daca se vor consuma dupa mese sunt stomahice, lucru ce le determina sa fie foarte utile în atonii gastrice. Se mai remarca si ca laxative dar si ca remineralizante.

De asemenea pot produce diureza cu multa eliminare de acid uric, ceea ce la face foarte utile în guta, litiaze urice si boli reumatismale sau chiar cardiace si renale, sau în toate cazurile în care s-a acumulat o cantitate prea mare de toxine în organism. Sunt utile în inflamatiile urinare tocmai pentru ca favorizeaza diureza dar si datorita faptului ca au un principiu activ care poate sa distruga o serie de bacterii.

Prin diureza care o produc pot sa ajute la dezintoxicare lucru foarte util în artroze, reumatism, guta, etc.

Mai pot de asemenea sa stimuleze functia hepatica. De asemenea se poate sub forma de vin sa ajute la ridicarea tensiuni arteriale.
Se pot consuma fructe crude în orice cantitate. Este foarte bine însa sa se faca o cura de minimum 20 de zile. Cei care au greutate mai mare pot sa consume cantitati de pâna la 300-500 g o data si pot sa faca acest lucru de 3 ori pe zi. În cantitati mai mici este remineralizant, tonic.

Suc de fructe se poate consuma câte 20-50 ml o data si se poate face acest lucru de 3-4 ori pe zi în cure de lunga durata.
Jeleu de coacaze -(poseda aceleasi virtuti cu sucul); stoarcem sucul coacazelor si îl punem la foc domol, împreuna cu zaharul (în greutate egala) Dupa ce începe sa fiarba se curata spuma din 5 în 5 minute. Îl punem în vase, când devine suficient de consistent.

Amestecam jeleul adaugând 100 g de zmeura la 1 kg de coacaze rosii.
Vin. La 1 kg de fructe se pune 1,5 kg de zahar si 5 litri de apa fiarta si racita. Se mai poate adauga 20 g de drojdie de bere ca sa se grabeasca fermentatia.

Se va pune pentru fermentare un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc care la un capat i se va atasa un borcan cu apa. În borcan se va urmarii când s-a terminat fermentatia (5-6 saptamâni) si se ia de pe drojdie cu ajutorul unui furtun de cauciuc. Se va pune într-un vas pâna sus umplut si pus dop. Se lasa 30 zile pentru o noua depunere cu dop ermetic închis.

Se desface dupa 30 zile si se trage cu grija în sticle care se închid ermetic cu dopuri care se vor parafina sau se va pune ceara de albine topita la dop.

Fructelor ramase se vor adauga înca o data zahar si apa si se vor pune din nou la fermentat. Se va obtine un vin de masa care spre deosebire de primul nu mai este medicinal ci un vin care se poate consuma ca vin de masa.
Din drojdii prin distilare se obtine tuica.
-Praf de fructe uscate- se poate lua câte un vârf de cutit de 3 ori pe zi. Se tine sub limba pentru 10 minute, dupa care se înghite cu putina apa.

Se foloseste mult si la prepararea de compoturi, siropuri, dulceturi, gemuri, etc, mult apreciate nu numai de catre gospodine ci si de copii care le consuma cu placere.
Se pot folosi la urmatoarele afectiuni: afectiunile inimii, anorexie, artritism, astenie, atonii biliare si vezicale (inclusiv digestive la orice nivel), avitaminoze, ciroza hepatica, convalescenta, dermatoze, (prin diureza), dischinezie biliara, hidropizie, hipotensiune arteriala, indigestii, inflamatiile cailor urinare, litiaze, obezitate, reumatism, slabiciune (se poate da si vin), tulburari hepatice si splenice.

Daca doriti sa slabiti si ati încercat diferite preparate fara efect încercati si o cura cu aceste fructe foarte placute la gust si poate veti obtine rezultatele dorite.