Coacazul negru

 

coacazul negruCoacăzul este un arbust fructifer, ramificat, având frunze cu 5 lobi şi flori galben verzui, atingând o înălţime de până la 1,5 m. Creşte în regiunile montane dar este cultivat de către oameni.

Acesta este originar din Asia fiind cultivat şi în Europa, calităţile lui terapeutice fiind cunoscute încă din antichitate.

Denumirea populară: strugurei negri, struguri negri, smordin, agriş negru, pomisoară neagră. Părţile utilizate: atât frunzele cât şi fructele.

Compoziţia chimică:

 Conţine tanin, vitamina C, rutozid, săruri de potasiu, ulei volatil.

Utilizări terapeutice:

Acţiunea farmacologică: diuretic, hipotensor cu acţiune antiaterosclerotică.

Indicii terapeutice: se recomandă în tratarea reumatismului, hipertensiunii arteriale, ateroscleroză, afecţiuni renale, edeme cardiorenale, ajută la eliminarea toxinelor din organism si gută.

Tratamente naturale: ceaiul de coacăz negru, consumul de fructe proaspete de coacăz negru şi utilizarea terapeutică a frunzelor de coacăz negru.

Ceaiul de coacăz negru: se prepară din 2 linguriţe de frunze mărunţite de coacăz negru, opărite cu 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi, între mese, în cure de lungă durată. (5-6 luni)

Consumul de fructe coapte de coacăz negru: deoarece este bogat în vitamina C consumul acestora este recomandat în tratarea oboselii, surmenajului şi scorbutului.

Frunzele de coacăz negru: frunzele de coacăz negru se pot utiliza contra inţepăturilor de insecte prin frecarea locului respectiv cu frunze de coacăz negru.

Anticii considerau coacăza neagră un fruct care favorizează longevitatea.

Acest interes era justificat, deoarece coacăza neagră este bogată în vitamine şi minerale şi are, prin urmare, proprietăţi terapeutice.
Coacăzele negre dezintoxică în profunzime.

Nu trebuie să vă temeţi să consumaţi un castronel (sau mai mult) cu coacăze negre dimineaţa, pe stomacul gol, apoi în timpul zilei, în mai multe reprize. Cura de coacăze negre este de folos persoanelor care suferă de artrită, de reumatism, de gută.

Coacăzele negre facilitează digestia, stimulează funcţionarea ficatului, a pancreasului, a splinei şi a rinichilor. Eliberează organismul de deşeuri şi toxine ,şi contribuie la scăderea acidului uric şi a colesterolului.
Persoanele suferind de oligurie vor apela la coacăzele negre, pentru că aceste fructe au virtuţii diuretice recunoscute.
Astringent, acest fruct este util în egală masura în diaree şi dizenterii.
Sunteţi obosit, surmenat? Aveţi încredere în coacazele negre, bogate în vitamina C.
Vitamina C pe care o conţin are o particularitate ce merită a fi menţionată: rezistă la caldură şi la oxidare (cercetări efectuate de Beauquesne şi Fournier).

Se pot deci pregăti, în perspectiva iernii, delicioase dulceţuri remineralizante de coacăze negre.
În cazul dermatozelor şi eczemelor, ajutorul coacăzelor negre ca medicament adjuvant este preţios.