Codite de cirese

 

 codite de cirese      Insomniile nu vă dau pace, aveţi stări depresive, dureri de cap, tulburări de concentrare. Soluţia? O cură cu fructe de sezon: căpşuni, cireşe, caise, vişine. Acestea au proprietăţi remineralizante şi tonifiante. Vitaminele C, E, complexul de B-uri sunt cele care le conferă acestor fructe proprietatea de a asigura funcţionarea normală a sistemului nervos.

     Şi nu numai atăt! Cireşele şi vişinele contribuie la scăderea colesterolului şi la reducerea riscului de diabet, arată un studiu recent, prezentat la conferinţa anuală a Societăţii americane pentru biologie experimentală. Efectul benefic al acestor fructe este dat de antocianidine - pigmenţii responsabili pentru culoarea roşie a vişinelor şi cireşelor. Antocianidinele sunt compuşi naturali care impiedică formarea cheagurilor de sănge in artere, prevenind in acest fel bolile cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Michigan (SUA), cireşele şi vişinele scad nivelul colesterolului şi, in acelaşi timp, menţin in limite normale nivelul glicemiei. "Studiile au arătat că antocianidinele favorizează producerea de noi celule la nivelul vaselor de sănge. Antocianidinele anihilează acţiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile neuro-degenerative şi imbătrănirea precoce", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Nutriţioniştii avertizează că este posibil ca persoanele cu sindromul colonului iritabil sau colită de fermentaţie să nu tolereze fructele crude. "Asta nu inseamnă că aceste persoane vor renunţa la fructe. Ele doar le vor inlocui pe cele la care au intoleranţă", ne sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cireşele şi căpşunile pot determina, de asemenea, alergii puternice, majoritatea alergicilor fiind copiii mai mici de şase ani. Şi in acest caz, cel mai bun tratament este evitarea fructelor care determină alergia.

CIREŞE. 100 g cireşe ne oferă 38 de calorii, 229 mg potasiu, 30 mg calciu, 18 mg fosfor şi multe vitamine (B1, B2, B3, B6, B9, C). Cireşele sunt indicate in special celor care au probleme cu rinichii, datorită efectului diuretic. O cură cu cireşe elimină din organism substanţele radioactive, metalele grele. De asemenea, combate acţiunea substanţelor care ajung in organism din cauza fumatului. Efectul detoxifiant se datorează fibrelor alimentare - 1,3 g/100 g.